torsdag 11 augusti 2011

Att välja solglimtarna mellan molnen.

Läste på Fb idag om att man ska välja bort det som suger energi, som gör en trött, utmattad eller illa till mods på något vis, och att man ska välja in det som gör en glad och på bra humör. Bjuda in det som sätter en i samklang med sig själv och den egna sanningen.
Det vet jag ju! Inget nytt, men o så svårt i praktiken ibland. Inte de gångerna när jag får lugn och ro att tänka igenom/känna efter innan jag svarar ja eller nej till olika engagemang, men ibland går det lite för fort och då hinner jag inte kolla av med mig själv. Någon förslår, eller till och med talar om för en vad man ska göra, och säger man inte genast nej, eller det vill jag ha lite betänketid på, så är det svårt att säga nej sedan. Och ändå...jag har så svårt att gå emot mitt inre. Har gjort det många gånger tidigare i livet, för att jag tror att någon vill och tycker och... Det har aldrig blivit bra då. Så nu säger jag nej, när något känns fel men tyvärr inte alltid omgående. Det skulle underlätta, både för mig och de som förväntar sig något av mig.
Men visst är det väl underligt, att det ska vara så lätt att oroa sig för vad andra tycker, och så svårt att bry sig om vad jag själv tycker. Det borde vara precis tvärt om tycker jag, men då är det lätt att känna sig egoistisk och elak.
Den enda som jag egentligen har ansvar för är ju mig själv (nu när barnen är vuxna, kompetenta människor alla tre) och den enda jag egentligen kan veta vad den vill och behöver, är ju jag själv. Man kan aldrig göra något bra för någon annan om det inte känns gott i hjärtat (och magen) att göra det. Den energin man känner, den känner andra också, på något sätt, även om de kanske inte är medvetna om det. Så gör man något fast man inte vill och med ett motstånd inombords blir det aldrig bra. Därför ska jag öva mig i att inte svara direkt när någon vill att jag ska göra något, utan istället be om lite betänketid. Så att jag kan vara sann mot mig själv och mot andra. De som inte accepterar detta (och det är nog egentligen få) de behöver jag inte ha i mitt liv, för de är inga riktiga vänner. Jag ska försöka undvika de där molnen som jag själv skapar på min himmel och istället välja solglimtarna. Så mycket behagligare att leva då!