torsdag 3 februari 2011

Sambandet mellan kropp och själ

Louise L Hay, som arbetar med stöd till människor som mår dåligt på olika vis eller som är sjuka, säger att en fysisk åkomma nästan alltid har en mental orsak. Detta har hon upptäckt i sitt mångåriga arbete med människor. Hon började upptäcka samband och har katalogiserat dessa i sin bok: "Du kan hela ditt liv". Man kan alltså påverka sina fysiska symtom genom att förändra sina mentala mönster.
Jag kollade på de symtom jag har eller har haft och ser mina mönster tydligare. Nästan alla affirmationer som är kopplade till det jag dras med, handlar om trygghet eller tillit, kärlek till sig själv, att leva i nuet, känna sig fri och att ta ansvar för sig själv och det sätt man vill leva på. Symtomen kan vara "gammalt skräp" som man släpar runt på fast orsaken till dem sedan länge är borta.
Louise säger att väldigt många människor kritiserar sig själva mer än de älskar sig själva. Att de inte tror att de duger utan måste prestera för att bevisa sitt värde. Att de har så många påhittade eller sanna förväntningar på sig från omgivningen, att de nästan aldrig är i nu. Nu är ju faktiskt den enda tid som finns. Gårdagen är redan borta och framtiden är inte här ännu. Om vi missar nu, för att vi är någon annanstans i tanken, förlorar vi vårt pågående liv.
Med friheten att vara precis som man är, följer ju också ansvaret för hur man skapar sig själv och sitt liv. Hur tänker jag om mig själv, vad säger jag om mig själv, till mig själv? Vad ger jag min kropp för bränsle? Hur ofta har jag roligt och skrattar hjärtligt? Umgås jag med dem jag älskar, så ofta som jag skulle vilja? Väljer jag det jag blir glad av, framför det jag "borde"?
Det finns dom som påstår att meningen med livet är att vara lycklig och njuta, i varje stund.

Återigen handlar det om att sakta ner lite grand, ta en stund att känna efter, lyssna på det svar jag får inifrån och följa mina innersta önskningar. För jag vill ju ha det där hjärtat på bilden, som flyger på lätta vingar och lyser av kärlek. Det är ju egentligen så mitt hjärta ser ut!
Eva